Joomla Themes by iPage Complaints

Koraalbewerkingen van Johan van Wijk

Van Johan van Wijk ontving ik een keurige bundel met koraalbewerkingen voor orgel, met de vraag om hierover een stukje te schrijven.

Dat is niet de eerste keer: twee jaar geleden mocht ik dat ook doen. Johan is organist van de Hersteld Hervormde Gemeenten te Melissant en Middelharnis. Ook is hij actief als begeleider van koren. Mooi dat hij zich bezig houdt met het schrijven van koraalmuziek; daar is altijd behoefte aan. Hoeveel organisten zijn er niet die zich iedere zondag voor de verantwoordelijke taak gesteld zien om goede koraalmuziek te spelen voor de eredienst, en niet iedereen bezit de gave om op een goed niveau te improviseren…

Het is daarom goed dat Johans pennenvruchten bij Uitgeverij Willemsen zijn gepubliceerd. Voor mij ligt een keurig uitziende bundel, die het licht ziet naar aanleiding van Johan’s 12,5-jarig organistenjubileum (gefeliciteerd!). Voorin zijn registratievoorstellen toegevoegd, die kunnen helpen om de juiste klankkleur te vinden.

Het boekje biedt meer dan de titel doet vermoeden: bij één van de drie behandelde Psalmen is er zelfs sprake van een heuse partita (reeks variaties). Mooi dat twee van de drie Psalmen niet al te bekend zijn.

Allereerst Psalm 37: een stevig voorspel, bedoeld voor een grote klank. Hier wordt het vertrouwen, waarover de psalm spreekt, uitgedrukt. De behandeling is iets romantisch, waarbij de melodie in verschillende stemmen wordt gelegd. De schrijfwijze is mooi vloeiend. Het koraal heeft een fraaie baslijn.

Psalm 50 krijgt een voorspel waarin een motief vaak aan de eerste regel van de melodie doet denken. De melodie wordt uitkomend gespeeld. Het (ditmaal ritmische) koraal heeft een goede belijning.

Psalm 136, tenslotte, is op een meer barokke manier getoonzet. We vinden hier een koraal met bovenstem, een trio, een variatie met gebroken akkoorden, een quasi-canonische omspeling van de melodie, een toccatine en een breed slotkoraal.

Deze bundel getuigt van een goede smaak en een stijlbesef dat prima aansluit bij de gemeente die op zondag samenkomt. Ambachtelijk is er duidelijk een stijgend niveau te zien in deze koraalbewerkingen. Daarin is zeker nog een verdere groei mogelijk. Maar voor deze bundel hoeft Johan zich beslist niet te schamen….

N.a.v. Johan van Wijk, 3 Koraalbewerkingen voor orgel, Muziekuitgeverij J.C. Willemsen, Naarden (uitgave 1352)

Middelharnis

Paul Kieviet