Joomla Themes by iPage Complaints

Vereniging Van Orgelvrienden viert 60-jarig jubileum

Overh part bundelMIDDELHARNIS – In de Hervormde Kerk te Middelharnis vierde de Vereniging Van Orgelvrienden (VVO) zaterdag 23 april jl. haar zestigjarige jubileum.

Bij de opening van de feestelijke middag mocht voorzitter Krijn Padmos een groot aantal leden, oud-leden en oud-bestuursleden, maar ook andere belangstellenden welkom heten.

Door Hans Villerius

Een bijzonder woord van welkom was er voor musicus Arie J. Keijzer. Een bekende voor orgelminnend Goeree-Overflakkee. Hij komt van het eiland en stond zestig jaar geleden mede aan de wieg van de vereniging.


Terugblik
Ter opening van de jubileumbijeenkomst zongen de aanwezigen alle vier de verzen van Psalm 100, op het koororgel begeleid door Pieter Bechthum. Daarna werd onder leiding van Hubèrt Westdorp een terugblik gegeven op de geschiedenis van de vereniging. Ondersteund met beeldmateriaal uit de oude doos passeerden veel hoogtepunten de revue en een verscheidenheid aan informatie over de oprichting, gehouden orgelreizen in de loop der jaren, bijzondere gebeurtenissen en de gehouden orgelconcoursen in Oude-Tonge.

Anekdote rondom de oprichting van de VVO: oprichters van de vereniging – ze waren lid van de Nederlandse Vereniging van Organisten – waren van mening dat de bijeenkomsten van de NVO-afdeling waartoe ze behoorden uit meer moest bestaan dan alleen praten over peen en uien. Het leidde tot de oprichting van de VVO.


Partitabundel
Het hoogtepunt van de jubileummiddag was de uitreiking van een partitabundel, die speciaal ter gelegenheid van dit jubileum werd uitgebracht. De bundel bevat composities over psalmen en gezangen, gemaakt door verschillende leden van de VVO. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Arie J. Keijzer, die aangenaam verrast was over de vorm en uitvoering van de bundel.

Voorzitter Padmos gaf aan dat de VVO, met zo’n zeventig leden, een belangrijke bijdrage wil leveren aan het in standhouden van de orgelcultuur op Goeree-Overflakkee en dat ook het uitgeven van de partitabundel in dat licht staat.

De bundel is te koop via de website van de VVO: www.orgelvrienden.nl,, bij Boekhandel Van der Boom te Sommelsdijk en bij boekhandel Akershoek te Ouddorp. De bundel is zowel in notenschrift als in klavarskribo verkrijgbaar en kost € 19,95.

Overh part bundel


Felicitaties
Na uitreiking van de jubileumbundel aan de componisten en aan de leden van de vereniging volgde op het Leeflang-orgel in deze kerk een muzikale voordracht door de componisten van de bundel. Aansluitend feliciteerde een aantal sprekers – onder wie Arie J. Keijzer en Jan van Dijk, eveneens oud-organist van Middelharnis – de VVO met haar zestigjarig bestaan en riepen ze de vereniging op haar werk voort te zetten. Ter afsluiting was er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te praten.

Fotobijschrift:

VVO voorzitter Krijn Padmos overhandigt het eerste exemplaar van de Partitabundel aan Arie J. Keijzer.