Joomla Themes by iPage Complaints

Uitslag concours 2018

DSCN4258 2Het op zaterdag 29 september gehouden orgelconcours voor amateurorganisten in Oude-Tonge is gewonnen door (in alfabetische volgorde) Auke Kieviet, Jaap Jan Stouten en Jaap de Vos. Het tweejaarlijkse evenement speelde zich af rond het Frobenius-orgel in de Hervormde Kerk in Oude-Tonge, dit jaar voor de eenentwintigste keer. Er waren dit jaar twaalf deelnemers, overwegend afkomstig uit Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

DSCN4258 2


© fotografie Jan Verduijn


De deelnemers speelden een programma van maximaal twaalf minuten dat bestond uit een verplicht werk en een vrij werk. Het verplichte werk kon gekozen worden uit een bewerking van het lied “Allein Gott in der Höh’ sei Ehr”.
Bij het vrije werk vielen composities te beluisteren van Bach, Handel, Vetter, Böhm, Weckmann, Scheidemann, Krebs, Walther, Reger, Pachelbel, Sweelinck, Buxtehude, Post, Wammes en Heiler.

De jury, bestaande uit Kees van Houten en Wouter van der Wilt, had de taak om de drie winnaars uit de twaalf deelnemers te kiezen. Auke Kieviet (leerling van Paul Kieviet) kreeg veel waardering voor de uitvoering van de Tanz-Toccata, een technisch veeleisend werk van componist Anton Heller. Daarnaast oogstte hij veel respect voor de uitwerking van de prachtige Bachtrio BWV 664, met interessante opmerking vanuit de persoonlijke visie van jurylid en Bachkenner Kees van Houten. Jaap Jan Stouten, ook leerling van Paul Kieviet, zette twee werken van Bohm op een voortreffelijke wijze neer. ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ werd op een prachtige, voorname en grootse wijze gespeeld. Het bijzondere koraalvoorspel ‘Vater unser’ kreeg veel waardering voor de subtiele aanpak met z'n vele versieringen. Jaap de Vos (leerling van Martien de Vos) speelde een werk van Sweelinck, waarbij de articulaties en timing veel lof opleverden. Daarnaast speelde de Jaap een werkelijk prachtig uitgevoerde Praeludium in G Minor (BuxWV 148) van Buxtehude vanuit de Stylus Phantasticus (fantasierijke stijl)

Traditiegetrouw werd in Oude-Tonge de puntenverdeling tussen de drie winnaars niet bekend gemaakt om het competitie-element niet al te zeer te benadrukken. 's Avonds reikte de voorzitter van de vereniging van orgelvrienden, Krijn Padmos, de prijzen uit en speelden de drie winnaars samen met de juryleden een concert.

Dit concours werd mogelijk gemaakt door het Paul van Hessen Fonds van de Lionsclub afdeling Goeree-Overflakkee en door de Vereniging van Orgelvrienden.

Foto v.l.n.r. Auke Kieviet, Jaap Jan Stouten en Jaap de Vos en op de achtergrond Wouter van der Wilt en Kees van Houten.

===