Posted by: admin

Livestream “De emotionele rekenmeester” – Sietze de Vries

Opnieuw heeft de Vereniging Van Orgelvrienden van Goeree-Overflakkee een mooie uitzending kunnen realiseren dankzij een donatie van de “Stichting Familie Nipius-Roos Fonds”. De opname is gemaakt in de Grote- of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Sietze de Vries bespeelt het fraaie Müller orgel uit 1727. Sietze neemt de luisteraar mee in de wereld van de emotie en het gevoel in de muziek. Het is een onderwerp waar hij zich al lange tijd mee bezig houdt. Muziek is aan de ene kant gevoel, emotie. Aan de andere kant komen er veel praktische vaardigheden en kennis bij kijken.

De muziek van Bach is de perfecte combinatie van deze eigenschappen. De aria “Erbarme dich” uit de Mattheus Passion heeft een uiterst emotionele uitwerking. Toch is de Mattheus Passion zeer zorgvuldig opgezet en heeft iedere noot zijn van te voren bedachte plaats. Ook als een luisteraar zich helemaal niet bezig houdt met analyse van de muziek blijkt de muziek van Bach toch voor zichzelf te spreken. Als improvisator heeft een muzikant er mee te maken dat een muzikaal idee pas goed uit de verf komt als er vorm aan gegeven wordt. Daarom is het ambacht van improviseren zo belangrijk: creativiteit moet wel in goede banen geleid worden. Sietze koos voor deze opname het inspirerende orgel van Leeuwarden omdat het orgel zowel Hollandse als Noord-Duitse elementen bevat: een mix die zowel voor Bach als voor het improviseren zeer inspirerend is.

 

Programma:

Sietze de Vries (1973) Improvisatie over Ein feste Burg

J.S. Bach: Fantasia g-moll  BWV 542a; Schmücke dich, o liebe Seele BWV 654; Fuge g-moll 542b

Sietze de Vries: Improvisatie Psalm 63

 

Naast de Bachwerken en de improvisaties zal er wat verteld worden over het orgel en worden de kenmerkende klanken van het orgel gedemonstreerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *