Sep 24 2022
24 september 2022

Concours Oude-Tonge

  • Dorpskerk Oude-Tonge

Orgelconcours te Oude-Tonge op 24 september

 

Op D.v. zaterdag 24 september 2022 zal in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge weer het Orgelconcours voor amateurs worden gehouden. Dit concours gaat uit van de Vereniging van Orgelvrienden.

In het jaar 2020 zou het concours ook plaatsgevonden hebben; helaas moest het toen wegens het coronavirus worden geannuleerd.

Het concours speelt al 42 jaar een belangrijke rol in de orgelcultuur van Goeree-Overflakkee. Vele organisten van allerlei leeftijden hebben aan het concours deelgenomen, en het heeft hun orgelstudie zeer gestimuleerd. 

In de Hervormde kerk te Oude-Tonge bevindt zich een prachtig orgel van de Deense orgelmaker Frobenius (1966). Het geldt als één van de fraaiste instrumenten uit de neo-barokke orgelbouw.

De organiserende commissie is blij dat het concours – zoals het er nu naar uit ziet – weer doorgang kan vinden. Dit keer zal het de 22e editie zijn. Voor het eerst werd het concours gehouden op 23 februari 1980. De muzikale prestaties van de deelnemers worden beoordeeld door een tweekoppige jury. Dit keer zijn dat de heren Chiel Jan van Hofwegen (Alblasserdam) en Arjen Leistra (Schiedam).

Het concours vindt overdag plaats; ’s avonds geven de drie winnaars een concert, samen met de juryleden. Dan vindt ook de prijsuitreiking plaats.

Het is de bedoeling dat de deelnemers naast een vrij te kiezen orgelwerk ook een verplicht werk uitvoeren. Dit keer is er gekozen voor één bewerking uit de Psalmen voor Orgel van Cor Kee (1900-1997). Kee schreef deze collectie Psalmbewerkingen in de jaren-’30 en –’40 van de afgelopen eeuw. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Kee op hoge leeftijd overleed. Kee was in zijn tijd bekend als improvisator en componist. Vele organisten werden door hem opgeleid, waaronder zijn zoon Piet Kee en Klaas Bolt. De Psalmen voor Orgel werden enkele jaren geleden opnieuw in twee deeltjes uitgegeven door Boeijenga Music te Leeuwarden. De toegestane speelduur van verplicht werk en vrij werk samen is maximaal 12 minuten. Er is gelegenheid om – in de dagen voorafgaand aan het concours – op het orgel te studeren. 

De inschrijving is tot en met zaterdag 25 juni. Deelnemers wonend op Goeree-Overflakkee kunnen dat doen vanaf 11 juni, deelnemers van buiten het eiland vanaf 18 juni. De inschrijving zal plaatsvinden via deze website.

De Vereniging van Orgelvrienden wenst alle deelnemers alvast veel studeervreugde toe!