Apr 23 2021
23 april 2021

Livestream “Vorstelijke muziek” – Henk Verhoef – Nieuwe Kerk Amsterdam

  • 20:00
  • Amterdam

Waar is de tijd gebleven! Het eerste orgelconcours voor amateur organisten te Oude-Tonge werd gehouden op 23 februari 1980 (op de laatste dag van de voorjaarsvakantie). Er waren 22 deelnemers en de 3 deelnemers met het hoogst aantal punten mochten, samen met de juryleden Johann Lemckert en Jaques van Oortmerssen, ’s avonds hun winnende werk op het slotconcert spelen. De winnaars waren Paul Kieviet, Martin Mans en Henk Verhoef. Henk speelde de “Sonata da Chiesa” van Hendrik Andriessen en maakte daarmee indruk op juryleden en luisteraars. Na het bekend worden van de uitslag reed hij in snelle vaart op de fiets naar Sommelsdijk om daar een hapje te eten en met beslagen brillenglazen weer te arriveren in Oude-Tonge.

 

Hij is orgel gaan studeren in Amsterdam en Parijs en heeft een internationale carrière als organist. Hij geeft masterclasses op het gebied van interpretatie en improvisatie en is veelgevraagd jurylid bij internationale concoursen. Henk Verhoef is organist van de Nieuwe Kerk te  Amsterdam en is organist en beiaardier van de Vrije Universiteit. Voor de Stichting Orgel Monografieën redigeerde de monografieën (wetenschappelijke artikelen over één onderwerp) over de Nieuwe kerk, het Garrels orgel van Purmerend en het oude orgel van de Utrechtse Nicolaïkerk. Hij is adviseur bij restauraties; zo bijvoorbeeld bij de laatste restauratie van het grote orgel in de Amsterdamse Oude Kerk. Behalve organist en beiaardier is Henk Verhoef ook koordirigent. Hij leidt Camerata Oude kerk en is stadsbeiaardier van Woerden en Monnickendam. In de laatste stad bespeelt hij het oudste beiaard ter wereld.

 

Het programma: 

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621): Toccata in g; Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ (4 variaties)

Johann Caspar Ferdinand Fischer (ca 1665-1746) uit Muscalischer Parnassus: Suite “Melpomene”     Praeludium-Allemande-Passepied-Rondeau-Chaconne-Gigue-Bourrée en Menuet I, II

Anthoni van Noordt (1619-1750): Psalm 2 (3 verzen)

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Allein Gott in der Höh’sei Ehr, BWV 662

Dietrich Buxtehude (1637-1707): Preludium, fuga en ciaconna in C BuxWV 137

 

De Vereniging Van Organisten van Goeree-Overflakkee kon deze livestream organiseren dankzij een donatie van de “Stichting Nipius-Roos Fonds”.